Volgens ayurveda zouden elke vrouw en man die samen een kind willen, zich eerst bewust moeten voorbereiden voor de conceptie. Ruim voor de conceptie moeten beiden er een gezonde levensstijl op na houden om zo een zo gezond mogelijke baby ter wereld te kunnen brengen. Gezond zowel geestelijk als ook lichamelijk. Een gezonde levensstijl betekent in de ayurveda dat alles wat je eet en de manier waarop je leeft afgestemd dient te zijn op jouw unieke constitutie. Elk mens is immers uniek. Een gebalanceerde levensstijl brengt ook een gebalanceerd kind ter wereld.
In de ayurveda is er veel aandacht voor de zwangere vrouw en later voor de moeder en baby. Er wordt alles aan gedaan om de aanstaande moeder gedurende haar hele zwangerschap tevreden, blij en gelukkig te maken. Alles wat spanning of stress veroorzaakt moet ver buiten haar gehouden worden. Late nachtfeestjes, vasten, reinigingskuren, oefeningen die druk uitoefenen op de buik, zijn allemaal niet raadzaam tijdens de zwangerschap. De laatste 2 maanden mogen zwangere vrouwen niet meer vliegen. Volgens ayurveda geldt dit ook voor de 1e drie maanden van de zwangerschap. Vliegen vergroot het element lucht in het lichaam. De energie vata neemt toe en een teveel aan vata kan de vrucht eerder afstoten.
Ongemakken gedurende de zwangerschap worden in de Ayurveda vaak opgelost met aanpassing van de voeding en levensstijl. Vanaf de 5e maand schrijft ayurveda zwangerschapsmassages voor die helend zijn voor moeder en kind. De massages helpen om ongemakken gedurende de zwangerschap te voorkomen en tegen te gaan, het maakt het lichaam soepel en sterk en is een goede voorbereiding op de bevalling.
Na de bevalling
Een zwangerschap en een bevalling zijn ingrijpende processen die je als vrouw meemaakt in je leven. Tijdens de zwangerschap en bevalling is er veel veranderd in je lichaam en in je leven. Om hieraan te wennen is tijd nodig. Tijdens de zwangerschap is er veel aandacht voor de aanstaande moeder en het ongeboren kind in de Westerse samenleving. Na de bevalling krijg je een aantal dagen kraamzorg en hierna ben je vaak aan je zelf overgeleverd, terwijl je juist dan veel fysieke en geestelijke ondersteuning nodig hebt.
Volgens de ayurveda zouden moeder en baby 6 weken (ongeveer 40 dagen) na de bevalling intensieve zorg moeten krijgen. Deze periode van intensieve zorg helpt de moeder om de kracht te verzamelen die ze tijdens de zwangerschap is kwijtgeraakt. De baby krijgt ook de zorg die nodig is om goed te kunnen groeien. Moeder en kind krijgen zo ook de tijd om aan elkaar te wennen. Samen met de overige leden van het gezin.