Behandeling vanuit 5 natuurlijke principes

1. Energie

Ayurveda behandelt de mens vanuit de gedachte dat alles energie is. Energie is de grondstof voor alles: het is aanwezig in alles wat leeft. De energie wordt in de ayurveda uitgedrukt in 5 elementen, die samengevoegd zijn tot 3 energetische principes; Vata, Pitta en Kapha.

2. Prikkeloverdracht

Als de energieverdeling in balans is, stroomt de energie moeiteloos. Prikkels worden in een gezond lichaam beter ervaren. In mijn eerste consult onderzoek ik waar de energie geblokkeerd is en wat de oorzaak hiervan is. Een blokkade kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld je leefstijl, voeding, werk, thuissituatie of iets anders.

3. Drainage

In de Ayurveda wordt dat wat te veel is in het lichaam afgevoerd. Vaak is het lichaam zowel mentaal en fysiek belast met afvalstoffen die een negatieve invloed hebben op het lichaam. Afvalstoffen zijn onverteerde verzuurde voedselresten die in het lichaam achterblijven. Deze afvalstoffen, ook wel ama genoemd, zijn volgens Ayurveda de oorzaak van vele ziekten (mentaal en fysiek). Ayurveda kent verschillende behandelmethoden om het lichaam vrij te maken van deze afvalstoffen.

4. Voeding

Ayurveda ziet goede, gebalanceerde voeding samen met leefstijl, afgestemd op de constitutie, als het beste medicijn voor een lang, gezond en gelukkig leven. In mijn consulten neem ik de tijd om samen met jou na te gaan wat voor jou de juiste voeding is.

5. Psyche

Volgens Ayurveda hebben gedachten invloed op onze gezondheid. In Ayurveda wordt veel aandacht geschonken aan het geestelijk aspect van de mens. De mens wordt gezien als onderdeel van het universum. Er is constant interactie tussen de mens en de omgeving. Als je boos bent zal je omgeving disharmonie ervaren. Maar als je vriendelijk bent, ervaar je meer harmonie met je omgeving.

Geest en lichaam werken samen. Een blij persoon zal minder gauw depressie ervaren. Negatieve gedachten zouden leiden tot meer giftige stoffen in het lichaam, die op den duur je gezondheid verslechteren. Denk hierbij aan spanningen die stress veroorzaken en soms uiteindelijk maagzweer. Ayurveda stelt daarom dat elke ziekte ontstaat in onze geest. Een gedachte uit zich in het lichaam. In elke ayurvedische behandeling worden daarom niet alleen de symptomen van een probleem behandeld, maar ook de oorzaak ervan.


Yogapraktijk Shruti